Temat na pierwszy rzut oka dość kontrowersyjny, zwłaszcza jeśli rozważamy zakup dobrego dywanu perskiego. Ale mamy nadzieję, że kilkoma argumentami i dodatkowo inspirującymi zdjęciami przekonamy Was do tego rozwiązania.
- Zatrzymują okruchy
Najlepiej w kuchni sprawdzą się dywany z niskim runem, dość twarde. Dzięki temu różne okruchy nie będą wnikać w jego strukturę i będzie je łatwo sprzątnąć odkurzaczem. Oczywiście zdrowy rozsądek podpowiada, że dywan powinien być dość ciemny. Na pewno sprawdzą się kobierce w stonowanej, ziemistej kolorystyce.
2. Chronią podłogę przed brudem
W wielu domach, zwłaszcza, gdy kuchnia połączona jest z salonem, w kuchni położona jest drewniana podłoga. W takcie gotowania rozgrzany tłuszcz, bądź inne barwiące substancje np. wino, na trwałe mogą uszkodzić deski. Wymiana zniszczonej podłogi to spory kłopot, a dywan można z łatwością wyprać i ponownie zaimpregnować, aby spełniał swą funkcję przez kolejne lata.
Do nowoczesnej kuchni świetnie będą pasować dywany typu patchwork bądź vintage. Będzie to też najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy mimo wszystko obawiają się, że na klasycznym kobiercu szybko będzie widoczny brud. Dywany vintage lub patchwork są specjalnie postarzane, przecierane, odbarwiane, farbowane na nowo. Dlatego nawet jeśli pojawią się na nich dodatkowe skazy, nie będzie to widoczne.
3. Tworzą niebanalną przestrzeń
W podłużnych kuchniach, jakie często są spotykane w blokach lub kamienicach świetnie sprawdzą się chodniki. A jeśli Wasza kuchnia jest otwarta na salon, bądź jadalnię, do tematu warto podejść całościowo, dopasować styl dywanu w kuchni i położonego pod stołem bądź kanapą.
Zdjęcia: źródło Pinterest